Čelični nakit

narukvica od čelika

Čelični nakit bio je popularan u nekim dijelovima svijeta, posebice u istočnoj Aziji, od davnina, ali je tek nedavno počeo dobivati ​​popularnost u zapadnim zemljama. Ako tražite nešto snažno i izdržljivo što će izdržati test vremena, čelični nakit bi mogao biti pravi izbor! Ovdje su najvažnije stvari koje trebate znati o čeličnom nakitu.

Povijest

Nakit od nehrđajućeg čelika postoji već jako dugo, ali je postao popularan tek 1920-ih. Nehrđajući čelik legura je željeza, kroma i ugljika, a ta ga kombinacija čini tako čvrstim i izdržljivim. To mu također daje jedinstvenu srebrnu boju. Nakit od nehrđajućeg čelika popularan je jer ne hrđa i ne potamni, a također je i hipoalergen. Osim toga, pristupačan je i izgleda sjajno! Nakit od nehrđajućeg čelika vrlo je lako održavati. Samo ga izbjegavajte smočiti ili izlagati jakim kemikalijama. Ako vam se nakit zaprlja, možete ga očistiti toplom vodom i blagim sapunom.

Što je čelik?

Čelik je legura željeza i ugljika i jedan je od najtrajnijih materijala na zemlji. Zbog toga se često koristi u nakitu. Nakit od nehrđajućeg čelika izrađen je od vrste čelika koji sadrži krom, što ga čini otpornim na hrđu i koroziju. Nakit od medicinskog čelika izrađen je od vrste čelika koja sadrži nikal, što ga čini hipoalergenim. Nakit od nehrđajućeg čelika također je dostupan u raznim bojama, uključujući crnu, bijelu i plavu. Osim toga, pristupačan je i lako se održava. Nakit od nehrđajućeg čelika ne treba polirati ili oblagati kao drugi metale jer ima prirodan sjaj. Može se nositi čak i dok plivate! Nakit od nehrđajućeg čelika ne hrđa, pa se ne morate brinuti da će se na vašim omiljenim komadima stvoriti ružne mrlje. I nehrđajući čelik je vodootporan! Stoga nema potrebe da skidate naušnice prije tuširanja ili odlaska na kupanje.

Koje se vrste čelika koriste u nakitu?

Postoji nekoliko vrsta čelika koji se obično koriste u nakitu, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Najpopularnije vrste čelika koje se koriste u nakitu su nehrđajući čelik, medicinski čelik i titan. Nehrđajući čelik je najpovoljnija opcija i vrlo je otporan na hrđu i koroziju. Medicinski čelik je skuplja opcija, ali je hipoalergen i neće izazvati iritacije kože. Titan je najskuplja opcija, ali je i najjača i najizdržljivija.

Kako se od čelika pravi nakit?

Najbolji nakit od nehrđajućeg čelika izrađen je postupkom koji se zove lijevanje po izgubljenom vosku. Prvo se od voska izrađuje model željenog komada. Zatim se oko voštanog modela izrađuje kalup. Kalup se napuni rastaljenim čelikom, a kada se ohladi, voštani model nestaje i ostaje vam čelična replika.
Prstenje za nakit od nehrđajućeg čelika popularno je jer je jako i izdržljivo. Osim toga, neće hrđati niti potamniti kao drugi metali. A ako tražite nešto jedinstveno, možete pronaći prstenje od nehrđajućeg čelika u raznim bojama.Hrđa li nakit od nehrđajućeg čelika? No, to je zapravo jedan od metala koji su najotporniji na hrđu. Međutim, s vremenom se može izgrebati ili ulubiti.

Koliko dugo to traje?Nakit od nehrđajućeg čelika izvrstan je izbor ako tražite nešto što je snažno i izdržljivo. Ali kako se pobrinuti za to? Evo nekoliko savjeta:

  • Održavajte ga čistim: koristite blagi sapun i vodu za čišćenje nakita od nehrđajućeg čelika. Izbjegavajte korištenje jakih kemikalija ili sredstava za čišćenje jer mogu oštetiti završni sloj.
    -Osušite: Nakon čišćenja, obavezno obrišite nakit mekom krpom. To će spriječiti stvaranje vodenih mrlja.
  • Pravilno ga čuvajte: Kada ne nosite svoj nakit od nehrđajućeg čelika, čuvajte ga u torbici od meke tkanine ili kutijici za nakit. To će ga spriječiti da se izgrebe ili ošteti. Nakit od nehrđajućeg čelika ima mnoge prednosti. Čvrst je i dugo traje bez brige o koroziji ili hrđanju. Osim toga, nehrđajući čelik je vodootporan pa se ne morate brinuti da će znoj izazvati mrlje na vašem prstenju ili ogrlicama. Pa što čekaš? Kupite sada!

Kako se brinuti za svoj čelični nakit?

Možda se pitate, hrđa li nakit od nehrđajućeg čelika? Odgovor je ne, nema! Nakit od nehrđajućeg čelika također je vodootporan, tako da ne morate brinuti hoćete li ga skinuti prije kupanja ili tuširanja. Međutim, postoji nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu kada se brinete za svoj čelični nakit. Prvo, nakit od nehrđajućeg čelika može potamniti ako je izložen kloru u zraku (mislite na slanu vodu i bazene). Ako stalno nosite svoj nehrđajući čelik, to bi se moglo dogoditi brže od očekivanog. Stoga samo obrišite nehrđajući čelik sapunom i vodom ter izloženost. A ako to nije dovoljno, nanesite lagani sloj srebrnog laka kako biste spriječili nastavak procesa oksidacije.

Izvor fotografije: error-jewellery.com

Previous post Atopijski dermatitis: frustrirajuće stanje kože
Next post Zašto su vam potrebni probiotici