astronaut
Početna stranica » Investiranje u luksuzne satove

Investiranje u luksuzne satove

Živimo u digitalnom svijetu gdje se sve više toga dešava u viritualnoj stvarnosti i online komunikaciji. No nekako se čini da to samo dodatno pojačava trend kolekcionarstva umjetnina, starih gramaofonskih ploča, klasičnih automobila i naravno luksuznih satova. Postoje neke stvari koje s vremenom samo dobivaju na kolekcionarskoj vrijednosti. Stoga ne čudi da zanatski vješto izvedeni, bezvremenski i jedinstveni luksuzni satovi iz godine u godinu rastu u popularnosti i cijeni. No hoće li se taj trend nastaviti i u budućim vremenima?

Tržište luksuznih satova prepuno je rizika. Nije jednostavno kupiti sat po jednoj a prodati po drugoj, višoj cijeni. Prevare su sveprisutne pa tako i u ovoj industriji. Sat može biti neispravan, može imati ne originalne dijelove a može biti i čista malo bolja ili lošija kopija originalnog brenda. Zanemarimo li gornje slučajeve tržište luskuznih satova raste iz godine u godinu. Brendovi poput Rolexa, TAG Heuera ili Omege sa svojim perjanicama poput Submarinera, Carerre i Seammastera 300 rastu cijenom iz godine u godinu. Svi ti satovi objavljeni su u posebnom vremenu u ograničenoj ponudi.

Odgovor na pitanje treba li ulagati u tržište luksuznih satova je, naravno da treba ali samo ako znate što radite. Za početak trebate jako puno istraživati i stjecati isukstvo i znanje. Najbolji je hobistički pristup, prikupljajte one satove koji vam se sviđaju i polako gradite svoje znanje. S vremenom ćete postati dovoljno stručni da ulažete novac s ciljem investiranja i povrata a u međuvremenu ćete skupiti zanimljivu kolekciju.

Kojim satovima je s godinama porasla vrijednost?

Danas postoji jako puno brendova satova. No svakog dana nastaju i nove marke pa iz tog razloga stari provjereni brendovi drže cijenu. Generalni savjet je da se držite najoznatijih luksuznih brendova. Većina ih dolazi iz jedne zemlje, Švicarske a postoje desetlječima a neki i stoljećima. Veliki broj takvih satova je limitirane serije i često sportskog izgleda.

Donosimo vam popis satova koji su značajno porasli u svojoj vrijednosti:

Najpoznatiji brendovi luksuznih satova su:

No naravno neće svakom modelu cijena porasti s vremenom. Prije nego što se odlučite za investiciju probajte odgovoriti na ovih nekoliko pitanja:

Zašto su stari Rolex satovi tako skupi i poželjni?

Da pojasnimo, neće svaki Rolex porasti na vrijednosti ubrzo ili čak dugo nakon prvog izdanja. Međutim, veliki broj starih sportskih satova tog brenda odlično se drži na tržištu rabljenih satova a povremeno postiže izuzetno visoke cijene na aukcijama. Razlog je relativno jednostavan: najbolji od ovih modela su sjajno izrađeni, nevjerojatno ikonični i ograničeni u ponudi. Neki od njih usko su povezani s poznatim osobama ili događajima (‘Paul Newman’ Daytona). Uzmimo za primjer Rolex Submariner, sat koji predstavlja vrh ponude satova za ronjenje i više od 60 godina nakon što je prvi put predstavljen.

Uživajte u izgradnji svoje kolekcije satova.