9 popularnih vrsta podnih obloga

Postoje mnoge podne obloge koje su danas dostupne vlasnicima kuća, a nove mogućnosti stalno dolaze na tržište. Odabir pravog poda može biti težak, pogotovo ako niste upoznati s prednostima i manama svake vrste podnih obloga. Evo nekoliko najpopularnijih vrsta podnih obloga (parketi, keramičke pločice i više!)

Parketi

Ova vrsta poda sastoji se od dasaka i može biti izrađena od različitih vrsta drva. Prednost ovog tipa poda je što se lako održava i otporan je na vodu. Nedostatak im je što nisu jako izdržljivi i lako se mogu ulubiti teškim namještajem. Za ugradnju ove vrste potrebno je upotrijebiti ljepilo koje drži daske zajedno, obično pero i utor ili isprepletene t-spojeve. Laminati su uobičajeni tip za stambenu upotrebu koji se općenito sastoji od jezgre niske gustoće preko koje se nanosi površinski materijal visoke gustoće. Laminati se obično isporučuju u pločama koje imaju ljepljivu podlogu i mogu se postaviti pribijanjem ili lijepljenjem ploča jedne na drugu.

Porculanske pločice

Porculanske pločice izgledaju nevjerojatno kada se postavljaju u kuhinje jer mogu izdržati visoku razinu vlage. Također su otporniji na toplinu bolje od drugih vrsta materijala kao što su kamen ili drvo. Ovo su jedne od najpopularnijih podnih obloga za kuhinjske podove. Druge prednosti uključuju trajnost i dobru vrijednost. Ako želite jeftiniju opciju, možete koristiti vinil umjesto porculana koji je jednako dobar!

Pod od laminata

Ako tražite pod visokog sjaja koji će zahtijevati malo održavanja i postaviti ga za dan ili dva, onda bi laminat mogao biti pravi izbor za vas. Laminat se jednostavno spaja spojevima pero i utor, što omogućuje ugradnju bez teških strojeva. Najbolji dio laminatnih podova je to što su otporni na oštećenja od vode, ogrebotine i dolaze u raznim bojama!

Podovi od punog drva

Drveni podovi najpopularnija su vrsta podova u Sjedinjenim Državama. To je ono što se koristi za stvaranje onih klasičnih domova o kojima svi sanjaju. U posljednjih nekoliko godina došlo je do oživljavanja ove vrste drvenih podova jer dugo traju i mogu se s vremenom doraditi. Osim toga, njihovo postavljanje nije tako skupo kao mnoge druge vrste podova.

Podovi od pluta

Pluto je prirodna podna opcija koja je održiva, topla i udobna. Drvo pluta može živjeti i do 200 godina, a kora se ljušti svakih 9-12 godina. Berba pluta ne oštećuje niti ubija stablo, što znači da su podovi od pluta ekološki prihvatljivi. Pluteni podovi imaju prekrasnu zrnatost koja je jedinstvena za svaku vrstu drveća s kojeg potječe i toplu teksturu pod nogama.

Pločice od prirodnog kamena

Kamene pločice jedan su od ekološki najprihvatljivijih podova koje možete postaviti jer su izrađene od prirodnih materijala poput granita, mramora ili vapnenca – materijala koji se nalaze u prirodi bez ikakvih umjetnih dodataka ili tretmana. Kamene pločice također nemaju zrnatost pa su izvrsne za korištenje i kao zidne obloge! Možete kupiti kamene pločice sa sjajnom završnom obradom za tradicionalni izgled ili za suvremeniji dojam odaberite one s mat završnom obradom.

Za ovu vrstu podnog materijala imajte na umu da su neke vrste fugiranja prikladnije od drugih, ovisno o uvjetima u vašoj prostoriji. Postoje vodootporne i nevodootporne fuge i one koje su otpornije na mrlje bolje od ostalih. Pogledajte naš post na blogu o odabiru najboljeg maltera za vaš projekt!

Podovi od bambusa

Bambus također ima nekoliko drugih prednosti u odnosu na druge vrste drvenih podova poput hrasta ili javora. Lako se čisti i održava, ne treba ga posebno tretirati prije postavljanja, a neće se s vremenom iskriviti jer su biljna vlakna toliko gusta da ne upijaju vlagu kao neka šuma.

Crne vinilne pločice

Crna vinilna pločica može biti izvrstan izbor za niz različitih postavki. Crne pločice se često preferiraju jer nude elegantan, moderan izgled koji je savršen za razne poslovne prostore kao što su kuhinje, kupaonice i hodnici. Za one koji žele tradicionalniji izgled, pogledajte naše crno-bijele podne pločice s kariranim uzorkom. Ove su pločice iznimno svestrane i mogu se s lakoćom koristiti u stambenim i poslovnim prostorima.

Podovi od linoleuma

Linoleum je vrsta podne obloge s tvrdom površinom. Izrađen je od lanenog ulja, prašine pluta i drugih prirodnih materijala. Iako postoji desetljećima i korišten je kao alternativa tradicionalnim podovima u mnogim domovima, posljednjih je godina pao u nemilost zbog niske izdržljivosti. Podovi od linoleuma dobar su izbor za kuhinje ili kupaonice gdje je pod stalno mokar ili zaprljan prljavštinom ili čađom.

Naslovna fotografija: fic.com.hr

najam limuzine zagreb Previous post Sve što trebate znati o iznajmljivanju limuzine
zdrava kosa Next post Gubitak kose, što učiniti?