Ulcerozni kolitis u trudnoći

Ulcerozni kolitis, vrsta je upalne bolesti crijeva koja uzrokuje upalu i čireve na sluznici debelog crijeva ili debelog crijeva. Neki lijekovi za liječenje ulceroznog kolitisa mogu biti manje učinkoviti ili mogu uzrokovati opasne nuspojave tijekom trudnoće, zbog čega je važno kontrolirati ovo stanje tijekom trudnoće. Kako biste saznali više o liječenju ulceroznog kolitisa u trudnoći, pročitajte informacije u nastavku ovog članka.

Pregled upalne bolesti crijeva

Ako imate upalne bolesrti crijeva i zatrudnite, možda ćete biti zabrinuti hoće li se vaši simptomi pogoršati tijekom trudnoće ili postoji li nešto što možete učiniti da ih riješite. Ulcerozni kolitis je jedno od brojnih stanja poznatih kao upalna bolest crijeva. Dok ulcerozni kolitis i Crohnova bolest uzrokuju upalu u vašem probavnom traktu, obično zahvaćaju različita područja. Kod ulceroznog kolitisa vaše debelo crijevo obično će biti upaljeno, dok Crohnova bolest obično zahvaća druge dijelove crijeva. Liječenje oba stanja obično uključuje protuupalne lijekove.

Mogućnosti liječenja u trudnoći

Ulcerozni kolitis se može liječiti u trudnoći jednostavnim promjenama u prehrani, kao što je eliminacija gaziranih pića i povećan unos vlakana. Neki pacijenti također mogu uzimati male doze prednizona za smanjenje simptoma. Za neke žene s ulceroznim kolitisom, kortikosteroidi se koriste za ublažavanje gastrointestinalnih problema i sprječavanje napadaja. Međutim, budući da kortikosteroidi mogu dovesti do visokog krvnog tlaka i oteklina tijekom trudnoće, obično se preporučuje da pacijenti izbjegavaju korištenje ovih lijekova ako je moguće.

Kontracepcijske pilule i imunosupresivi ne igraju nikakvu ulogu međutim, pokazalo se da oba tretmana imaju negativne nuspojave za fetuse. Budući da medicinska terapija ne pruža uvijek olakšanje, operacija može biti opcija u teškim slučajevima. U stvari, uklanjanje zahvaćenih dijelova debelog crijeva značajno je poboljšalo i kratkoročne i dugoročne zdravstvene rezultate za mnoge majke koje su imale upalnu bolest crijeva prije trudnoće. Budući da operacija nosi svoje rizike – uključujući prijevremeni porod ili pobačaj – treba je izvesti samo kada je to potrebno.

Previous post S montažnim kućama sve je moguće!
Next post Liječenje endometrioze: Što djeluje, a što ne