Atopijski dermatitis: frustrirajuće stanje kože

Atopijski dermatitis, koji se obično naziva ekcemom, stanje je kože koje izaziva svrbež i bol koje prvenstveno pogađa djecu i mlade odrasle osobe. Međutim, u nekim slučajevima ovo stanje može pogoditi ljude svih dobi. Iako za atopijski dermatitis nema lijeka, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ublažili simptome ove bolesti i olakšali život s njom. Slijedeći savjete u ovom članku, moći ćete naučiti više o atopijskom dermatitisu i osjećati se sigurnije u svoju sposobnost upravljanja ovim stanjem ako ili kada ono utječe na vas ili vaše voljene.

Što je ekcem ili atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronično, upalno stanje kože koje se javlja kada je barijera kože poremećena. To se može dogoditi iz raznih razloga, uključujući genetiku, okoliš i stres. Kada je barijera poremećena, koža postaje suha, svrbi i upaljena je. Češanje samo pogoršava problem. Atopijski dermatitis nije zarazan i ne može se izliječiti, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u kontroli simptoma.

Glavni uzroci iritacije kože

Glavni uzroci atopijskog dermatitisa su suha koža, iritansi, alergeni, stres te promjene temperature ili vlažnosti. Kada je koža suha, postaje ispucana i nadražena, što je čini osjetljivijom na alergene i iritanse. Stres također može izazvati napade. I konačno, promjene u temperaturi ili vlažnosti mogu uzrokovati da koža postane suha i nadražena. Najbolji način za liječenje ovog stanja kože je eliminirati što je moguće više ovih okidača. Na primjer, redovitom hidratacijom kože i izbjegavanjem kontakta s iritansima poput sapuna ili mirisa. Ove mjere možda neće pružiti trenutačno olakšanje, ali će pomoći spriječiti pojavu pogoršanja kada dođete u kontakt s alergenom ili iritantom. Također možete pokušati nositi meku odjeću koja se ne trlja o vašu osjetljivu kožu (pamučne košulje dobro funkcioniraju). Ako simptomi potraju dulje od dva tjedna, razgovarajte s liječnikom o lijekovima koji bi mogli pomoći u smanjenju svrbeža i upale.

Tretmani za atopijski dermatitis

Evo nekoliko savjeta o tome kako kontrolirati stanje i pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje.

  • Odmah potražite liječničku pomoć ako primijetite bilo kakve mjehuriće ili ranice. – Tretmani uključuju topikalne kortikosteroide, omekšivače, ovlaživače (mogu uključivati ​​lanolin) i antihistaminike.
  • Vlažite kožu što je češće moguće – to ne samo da će lijekovima olakšati prodiranje u kožu, već će je i spriječiti da se tako lako isuši.
  • Prvo nanesite losion na suha područja prije nanošenja krema ili masti namijenjenih problematičnim područjima.
  • Razmislite o steroidnoj kremi bez recepta za teže slučajeve atopijskog dermatitisa kada drugi tretmani nisu uspjeli.
  • Koristite hladne obloge za ublažavanje svrbeža ili upale; ako vam je potrebno olakšanje od jakog svrbeža ili upale, pitajte svog liječnika o korištenju antihistaminika.

Ako ove strategije ne rade, razmislite o razgovoru sa svojim dermatologom o isprobavanju lijekova. U nekim slučajevima liječenje može uključivati ​​imunosupresive poput metotreksata ili ciklosporina koji mogu pomoći u smanjenju ozbiljnosti i učestalosti napadaja. Jedno je sigurno – ovo stanje ne nestaje bez liječenja! Budite strpljivi i odlučni – putovanje može potrajati, ali isplatit će se!

Atopijski dermatitis i depresija

Atopijski dermatitis može biti vrlo frustrirajuće stanje. Svrbež i suhoća mogu biti nepodnošljivi, a stalni napadi mogu izazvati depresiju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što vam se događa u životu – jeste li bili sretni u posljednje vrijeme? Kakav je vaš odnos? Muče li vas neki drugi problemi? Sjeti se da nitko nema moć učiniti nad nama da se osjećamo depresivno – naše emocije dolaze iz nas. Zaslužuješ se osjećati sretno i voljeno! Razgovarajte s nekim o tome što vam se događa – prijateljima, članovima obitelji ili terapeutom. Pokrenite se! Tjelovježba čini čuda za depresiju, stoga pronađite aktivnost u kojoj uživate (bilo da je to šetnja vani, plesanje u dnevnoj sobi ili dizanje utega). Vježbanje oslobađa endorfine koji će vam poboljšati raspoloženje! Odvojite malo vremena svaki dan da učinite nešto lijepo za sebe. Svaki dan zapišite tri male stvari koje volite kod sebe i pročitajte ih ujutro kad se probudite.

Previous post Unutarnji kamini: vodič za sve što trebate znati
narukvica od čelika Next post Čelični nakit